ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

“Advocaat Inez Weski door familie cliënt Ridouan Taghi onder druk gezet”

Advocaat Inez Weski die vastzit voor deelname aan een criminele organisatie zou door de familie van Ridouan Taghi onder druk zijn gezet.

Het Parool meldt dat de advocaat door familieleden van Ridouan Taghi onder druk is gezet om als doorgeefluik te fungeren tussen Taghi en de buitenwereld. Dit zou blijken uit ontsleutelde berichten uit strafdossiers in de zogenoemde 26Mandel-zaak, waarin Youssef T., de neef van Taghi, werd veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor zijn rol als doorgeefluik in een criminele organisatie.

De krant schrijft dat Taghi al communiceerde vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij vastzit, voordat zijn inmiddels veroordeelde neef en advocaat Youssef T. berichten doorspeelde. Weski zou mogelijk een rol hebben gespeeld bij het doorgeven van versleutelde berichten. Zo zou ze naar verluidt in het bezit zijn geweest van een telefoon waarmee deze berichten verstuurd konden worden.

Volgens Het Parool denkt het Openbaar Ministerie inmiddels dat Weski onder druk is gezet en hiervoor uiteindelijk is gezwicht. In de zomer van 2022 zou justitie de beschikking hebben gekregen over nieuwe versleutelde berichten, waarmee meer zicht kwam op de rol van Weski. Er zou een “sterke zaak” tegen haar zijn, zeggen bronnen rond het onderzoek tegen de krant.

Weski heeft zelf altijd ontkend dat ze berichten en/of informatie heeft doorgegeven aan haar cliënt Taghi. Sinds haar arrestatie zit ze in volledige beperking, waardoor ze nog niet heeft kunnen reageren op de beschuldigingen en verdenkingen aan haar adres.

Ridouan Taghi werd eind 2019 na jaren te zijn gezocht opgepakt in Dubai en kort daarna uitgeleverd en overgebracht naar de EBI in Vught. Weski stond Taghi bij in het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi de hoofdverdachte is. Eerder deze week werd bekend dat Weski de verdediging van Taghi heeft neergelegd. Tegen haar ex cliënt en andere verdachten in het Marengo-proces zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. Of de uitspraak vertraging zal oplopen moet nog gaan blijken.