ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat Ridouan Taghi wraakt rechtbank in groot liquidatieproces Marengo

De advocaat van Ridouan Taghi heeft de rechtbank gewraakt in het Marengo liquidatieproces.

Dat heeft advocaat Inez Weski besloten omdat zij naar eigen zeggen geen verzoeken kan doen namens haar cliënt. Tijdens de zitting wilde Weski vandaag een presentatie geven met daarin communicatie van kroongetuige Nabil B. De rechtbank besloot om dit achter gesloten deuren te doen vanwege de gevoeligheid of dat het eerst verstuurd zou worden naar het OM. Daar is de verdediging van Ridouan Taghi het niet mee eens en heeft de rechtbank nu gewraakt vanwege partijdigheid. De advocaten van verdachte Mohammed R. hebben zich hierbij aangesloten. Een wrakingskamer za daar nu een beslissing over nemen.

Over de communicatie van Nabil B. is veel gesproken vandaag nadat er een artikel verscheen waarin een ontluisterend beeld geschetst werd van de kroongetuige. Zo wordt er onder meer gesproken over geld en het ‘tot de laatste cent helemaal uitzuigen’ van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaten van B. probeerden publicatie nog te voorkomen maar de rechtbank ging hier niet in mee.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.