Appjes geven ontluisterend beeld Mocro Maffia kroongetuige Nabil B.: ‘Ik ben een boef en zal dat altijd blijven’

Berichten die verstuurd zouden zijn door Nabil B. laten een ‘ontluisterend beeld’ zien van de kroongetuige.

Dat schrijft het AD. Het grote liquidatieproces Marengo wordt vandaag weer voor het eerst hervat sinds de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries, die adviseur en vertrouwensman was van de kroongetuige. Hij werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam en is later in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Het gaat om de derde moord rond Nabil B. want eerder werd zijn broer doodgeschoten en zijn advocaat Derk Wiersum. De schutter die de liquidatie op de broer uitvoerde heeft een langdurige celstraf opgelegd gekregen. De verdachten van de moord op Wiersum ontkennen elke betrokkenheid en zeggen onschuldig te zijn. Justitie heeft levenslange celstraffen geëist tegen de zwijgende verdachten.

De kroongetuige meldde zich bij de politie nadat hij klem kwam te zitten vanwege betrokkenheid bij de liquidatie van Hakim Changachi in Utrecht. De schutters hadden het gemunt op een andere man maar schoten in plaats daarvan Changachi dood. Omdat de familie van het slachtoffer wist van de betrokkenheid van B. kwam hij tussen twee vuren te zitten. Nu blijkt volgens het AD dat de kroongetuige alles uit de deal wilde halen. ‘Dit gaat de grootste zaak ooit worden qua liquidaties. Mogen we dan ook het maximale eruit halen? Ja eerst 62828 jaar gaan discussiëren etc. zodat iedereen hoofdpijn heeft. Wegtrappen en klaar? No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent’. Aldus de kroongetuige in een WhatsApp-bericht. ‘Ik ben een boef en zal dat altijd blijven, onthoud dat.’

De advocaten van B. probeerden de publicatie in het AD tegen te houden maar de rechtbank heeft hier geen gehoor aan gegeven. Eerder weigerde de kroongetuige nog verklaringen af te leggen in de rechtszaal. Nu zou hij naar verluidt weer bereid zijn om te praten tijdens het Marengo liquidatieproces.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij in Dubai werd getraceerd en aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, aldus de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd na een uitgebreid onderzoek en veel recherchewerk in een woning in de Colombiaanse stad Medellin aangetroffen en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding