Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Advocaten verdachten liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries vinden levenslange eis te zwaar

De advocaten van de verdachten in de zaak rond de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries, vinden de levenslange eis te zwaar.

In Nederland is er voor een enkelvoudige moord nog nooit een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Zodoende is het ook logisch dat de advocaten van de verdachten hierop wijzen. Verder kwam de verdediging met de claim dat er geen direct bewijs is dat de twee de liquidatie hebben uitgevoerd.

Kamil E., de bestuurder van de vluchtauto volgens het Openbaar Ministerie (OM), zegt niet te hebben geweten dat het ging om een liquidatie. Hij dacht naar eigen zeggen een ritje te hebben moeten doen van Rotterdam naar Amsterdam en zou in de veronderstelling zijn geweest dat het ging om een drugsdeal. Zijn advocaten hebben om vrijspraak gevraagd inzake de liquidatie.

De vermeende schutter, Delano G. (22), weigerde tijdens de rechtszaak antwoord te geven op vragen. Aan het einde van de rechtszaak besloot hij nog wel even wat te zeggen en nam het woord. ‘Ik wil mijn medeleven tonen aan de nabestaanden. Ik wens u oprecht alle sterkte toe’.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd. De recherche zou iemand in beeld hebben die communiceerde met de verdachten, maar heeft deze nog niet aangehouden.