‘Recherche heeft sterk vermoeden wie persoon is die moordenaars Peter R. de Vries aanstuurde’

De recherche zou een sterk vermoeden hebben wie de persoon is geweest die de uitvoerders van de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft aangestuurd.

Dat schrijft Het Parool. De gezochte persoon wordt in het dossier aangeduid met de code ‘NN-*4229’. Diegene zou de Pool Kamil E. en de 22-jarige Delano G. hebben aangestuurd. Dat blijkt uit berichtenverkeer aangetroffen op de Google Pixel-smartphone aangetroffen in de vluchtauto na de liquidatie. NN-*4229 communiceerde zowel in het Pools als in het Nederlands met de vermeende moordenaars van de misdaadjournalist, in straattaal.

Het onderzoek naar wie de persoon is met de verdachten communiceerden is in volle gang. Volgens de krant wijst alles erop dat het onderzoeksteam een sterk vermoeden heeft welke persoon er schuilgaat achter NN-*4229. Het zou momenteel te vroeg zijn om diegene te arresteren. De uitvoerders staan binnenkort voor de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling. De zaak gaat op 7 juni van start en de uitspraak staat gepland op 14 juli.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd. In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.