Agente vervolgd die van dichtbij op hoofd vrouw spoot met waterwerper bij coronarellen

Justitie gaat een politieagente vervolgen vanwege het gebruik van een waterwerper tijdens coronarellen in Eindhoven.

Het ging op 24 januari vorig jaar mis in de binnenstad van Eindhoven toen een grote groep relschoppers de confrontatie zocht met de politie. Er werd veel schade aangericht in de omgeving van het 18 Septemberplein en station Eindhoven Centraal. De politie kwam in actie en er werd onder meer een waterwerper ingezet. Een vrouw raakte hierdoor gewond.

Er heerste een gewelddadige sfeer en de politie had meerdere keren opgeroepen om te vertrekken. Desondanks was de vrouw volgens het OM zonder aanwijsbare reden aanwezig op het 18 Septemberplein: ‘Toch klom ze op het dak van een fietsenstalling en maakte ze filmopnames van het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein opkwam, klom het slachtoffer van de fietsenstalling. Kort daarna werden het slachtoffer en haar vriend geraakt door een waterstraal via de grond.’

De vriend pakte vervolgens een kettingslot van de grond gooide het voorwerp een aantal meter verder in de richting van het politievoertuig. Vervolgens spoot de waterwerper vanaf korte afstand tegen de vrouw, die daarop naar achteren viel tegen de fietsenstalling. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd en moest in het ziekenhuis worden gehecht aan de wond. Ze deed aangifte van poging tot doodslag.

In het onderzoek heeft de politie gesproken met betrokken medewerkers van de politie, zijn getuigen gehoord en zijn camerabeelden van het incident bekeken. Het doel van een waterwerper is om bij openbare orde verstorende rellen en ongeregeldheden, waarbij grote hoeveelheden mensen zijn betrokken, de samenscholende mensenmassa’s te verstoren. Tijdens het incident was er sprake van grote ongeregeldheden. Het OM komt tot de conclusie dat er niet is gehandeld conform de geldende instructie.

Het doel van het optreden van de agent was om de man met het voorwerp tegen te houden. Alle omstandigheden afwegende is de conclusie dat dit een te zwaar geweldsmiddel is geweest voor deze situatie. De waterwerper is volgens een woordvoerder niet bedoeld om zo op individuen te richten. Het gaat dus om niet proportioneel gebruik van een waterwerper.