Agenten niet vervolgd voor neerschieten twee personen bij woningoverval pokertoernooi Rotterdam

De agenten die in Rotterdam twee personen neerschoten bij een woningoverval op een pokertoernooi, worden niet vervolgd door justitie.

Bij de politie kwam op 21 november 2020 melding binnen van een woningoverval op de Meiland. In de woning was een pokertoernooi aan de gang waar meerdere personen aan deelnamen. Toen de politie ter plaatse kwam, zag een agent door het raam een man met een vuurwapen met geluiddemper staan. De man hield meerdere personen onder schot die op hun buik op de grond lagen.

Toen de man met het vuurwapen in de deuropening van de woning ging staan, riep een agent dat hij zijn wapen, die hij op heuphoogte vasthield, moest laten vallen. In plaats daarvan hield hij het pistool juist hoger. Daarop loste één van de agenten twee schoten die de man raakten. De man trok vervolgens de voordeur weer snel dicht waarop een andere agent twee keer op de voordeur schoot. Daarbij werd niemand geraakt.

Twee agenten die zich aan de achterkant van de woning bevonden, zagen een andere man gebukt richting de achterdeur lopen. Dit bleek later de eigenaar van de woning te zijn. Eén van de agenten riep dat iedereen naar buiten moest komen en loste vervolgens een waarschuwingsschot. De bewoner draaide om en liep weer gebukt de woning in. De agenten zagen dat hij een vuurwapen in zijn hand had. Het wapen had hij kort daarvoor van de grond gepakt en zocht een veilig heenkomen in de tuin. Toen de man even later terug in de woning omhoog kwam, schoot een andere agent hem in zijn schouder. Het was op dat moment niet mogelijk zijn benen te raken omdat die niet te zien waren, aldus een woordvkerder.

Het was voor de agenten ter plaatse volstrekt onduidelijk wie er dader of slachtoffer was. Iedereen die de woning uit kwam, was een potentieel gevaar. Dat gevaar werd bevestigd doordat de mannen aan de voor- en achterkant van de woning allebei een vuurwapen droegen en geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om zich over te geven. De agenten moesten de mannen stoppen. Alvorens te schieten hebben de agenten zowel mondeling als door middel van waarschuwingsschoten gewaarschuwd. Vervolgens hebben zij voor de aanhouding van de verdachten volgens de eisen van hun geweldsinstructie hun dienstwapen gebruikt.