© Crime-Nieuws.nl

Algerije verdedigt doodschieten Marokkaanse jetskiërs: ‘meerdere keren gewaarschuwd’

Het Algerijnse ministerie van Defensie heeft voor het eerst gereageerd op het doodschieten van twee Frans-Marokkaanse toeristen door de Algerijnse kustwacht. Het ministerie zegt dat de jetskiërs meermaals zijn gewaarschuwd toen ze in Algerijnse territoriale wateren voeren.

Het ging om een groep van vier toeristen die afgelopen dinsdag per jetski vertrok uit de Marokkaanse badplaats Saïdia. De kustwacht opende het vuur en schoot twee leden van de groep dood. Een derde lid, dat eerst zou zijn overvaren en daarna in zijn been werd geschoten, werd gearresteerd. De vierde toerist wist te ontkomen.

Volgens Algerije negeerden de jetskiërs waarschuwingen en probeerden ze met gevaarlijke manoeuvres te vluchten. Daarop volgden waarschuwingsschoten. Toen de jetskiërs zich daar niks van aan zouden hebben getrokken, werd gericht geschoten.

Woede in Marokko

De schietpartij heeft geleid tot woede in Marokko nadat een video was opgedoken van een levenloos lichaam dat in zee drijft. De Marokkaanse regering heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

De Algerijnse reactie is waarschijnlijk bedoeld om de spanningen tussen de twee landen te verminderen. De relaties tussen Algerije en Marokko zijn al jaren slecht. De twee landen zijn verwikkeld in een grensconflict en hebben een boycot van elkaars producten ingesteld.

Het is nog niet duidelijk of de Algerijnse versie van de gebeurtenissen wordt ondersteund door de bewijzen. De Marokkaanse regering heeft nog geen reactie gegeven op de Algerijnse reactie.