Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 7 jaar geëist tegen Poolse klusjesmannen uit op horloge van 240.000 euro van rapper Den Haag

Tegen vijf Poolse mannen die zich lieten inhuren voor zware geweldsklussen zijn bij de rechtbank Overijssel straffen tussen de tien maanden en zeven jaar cel geëist.

Ze worden verdacht van (poging tot) zware geweldsmisdrijven en van wapenbezit. Eén van hen zou ook een automatisch wapen met een geluidsdemper Nederland in hebben gesmokkeld. Het vijftal zou door Krystian M., een verdachte rond de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries, naar Nederland zijn gehaald om ‘werk’ te verrichten.

De Poolse verdachten werden in oktober 2021 aangehouden in een woning in Den Haag. De politie trof daar wapens en telefoons aan. Het onderzoek naar de mannen leidde tot een reeks aan geweldsmisdrijven, waaronder mishandeling, brandstichting en beroving.

In Eindhoven werd in juli 2020 een man met een hamer bewerkt. In Lopik moest een man in september 2021 ‘gehandicapt’ worden geslagen. In augustus 2021 werd brand gesticht in een bedrijfspand in Best. In december 2021 werden pogingen gedaan om een man in Groningen en een Marokkaanse rapper in Den Haag te mishandelen. Diezelfde maand, in december 2021, wordt de rapper in Den Haag in de val gelokt en beroofd van zijn schoenen, jas en telefoon. Een van de Poolse verdachten vertelt aan verschillende mensen dat ze het eigenlijk op een duur horloge hadden gemunt: “Hij had een horloge voor 240.000 Ouwe, een portiek verderop.. een portiek verderop.. gebroken vingers. Helemaal ontkleed. Ik zeg: ‘lk zal je vermoorden. Waar is het horloge?’ lk heb zijn sleutel van de Golf in de sloot gegooid. lk heb zijn hele auto in elkaar geramd.”

In januari 2022 werd een automatisch wapen met een geluidsdemper Nederland ingevoerd. De bestuurder van de auto waarin het wapen werd gevonden, is een van de verdachten die nu terecht staat.

De officier van justitie eist 7 jaar cel voor de man die de wapens invoerde en voor een andere verdachte. Voor de andere drie verdachten eist hij respectievelijk 54, 27 en 10 maanden celstraf.

De uitspraak in de zaak is op 26 oktober.