Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Amerikaans stel geeft witwassen miljarden euro’s aan gestolen bitcoins toe en riskeert cel

Een Amerikaans stel heeft schuldig gepleit aan het witwassen van miljarden dollars aan bitcoins, gestolen tijdens een grote cryptoroof in 2016 van de online beurs Bitfinex.

De gestolen bitcoins hadden destijds een waarde van 71 miljoen dollar, maar op het moment van hun arrestatie in februari van dit jaar was dit gegroeid tot 4,5 miljard dollar.

Het stel, Ilya Lichtenstein (35) en Heather Morgan (33), openden buitenlandse bankrekeningen en zetten een deel van de gestolen crypto om in goud, dat in Californië werd begraven. Echter, hun witwaspraktijken kwamen aan het licht toen ze een cadeaukaart van 500 dollar van Walmart kochten en deze naar een Russisch e-mailadres werd gestuurd, dat gekoppeld kon worden aan Lichtenstein.

In totaal werden ongeveer 25.000 witgewassen cryptomunten in dollarvorm op hun rekening teruggevonden, terwijl de overige 94.000 gestolen bitcoins eerder werden veiliggesteld door de autoriteiten. De politie noemde de inbeslagname van de teruggevonden crypto de grootste financiële inbeslagname in de geschiedenis van het Amerikaanse ministerie.

Ilya Lichtenstein heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de hack, terwijl Heather Morgan hielp bij het witwassen van het gestolen geld. Opmerkelijk is dat de autoriteiten benadrukken dat criminelen altijd sporen achterlaten, zelfs bij het gebruik van cryptomunten, waarmee ze willen aantonen dat deze geen veilige haven bieden voor criminele activiteiten.

Lichtenstein zit momenteel nog vast, terwijl Morgan op borgtocht is vrijgelaten. De straffen die zij zullen krijgen zijn nog niet bekendgemaakt.