Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Amerikaanse agenten ontslagen in onderzoek dood onschuldige zwarte vrouw bij inval

In de Verenigde Staten zijn twee agenten ontslagen vanwege betrokkenheid bij de dood van de onschuldige zwarte vrouw Breonna Taylor.

De 26-jarige vrouw werd in maart doodgeschoten tijdens een inval midden in de nacht in haar woning in Louisville. Het slachtoffer sliep toen de agenten haar woning binnen zijn gedrongen. De vriend van de vrouw loste een schot omdat hij dacht te maken te hebben met inbrekers. De agenten schoten op hun beurt 32 kogels af warbij Taylor meerdere keren werd geraakt en overleed.

De Amerikaanse autoriteiten stelden een onderzoek in naar het politiegeweld en in juni werd de agent die op de vrouw had geschoten ontslagen. Hij is de enige die vervolgd wordt voor zijn rol bij de dood van Taylor. De andere twee betrokken agenten zijn nu ook ontslagen in verband met deze zaak.

Sinds Taylors dood is er in Louisville een verbod op huiszoekingsbevelen waarbij agenten zichzelf niet hoeven aan te kondigen voor ze een inval verrichten. Daarnaast heeft de politie in een schikking met de nabestaanden van de doodgeschoten vrouw onder meer afgesproken dat huiszoekingsbevelen extra gecontroleerd worden.

De dood van Breonna Taylor en andere zwarte Amerikanen leidde afgelopen jaar tot hevige protesten in de Verenigde Staten en in het buitenland. Onder de naam Black Lives Matter voeren de demonstranten actie tegen racisme en politiegeweld.