Rotterdamse politie start onderzoek naar mogelijke racisme op Sinterklaasavond

De Rotterdamse politie heeft een intern onderzoek ingesteld naar mogelijke racisme bij een gewelddadige aanhouding van drie leden van een gezin in Dordrecht.

Volgens NRC is er namens het gezin aangifte gedaan tegen de politie inzake zware mishandeling, belediging en discriminatie in de uitoefening van een ambt. Op beelden die gemaakt zijn van de aanhoudingen is een vechtpartij te zien. De krant heeft de video gezien en schrijft dat te horen is dat een agent de 45-jarige zwarte man die wordt aangehouden onder meer uitmaakt voor ‘k**neger’.

De politie bevestigt naar aanleiding van de berichtgeving dat agenten op Sinterklaasavond in Dordrecht verwikkeld zijn geraakt in een vechtpartij met een gezin. Twee leden van het gezin zijn die dag aangehouden en één van de twee heeft twee weken vastgezeten.

De politie meldt verder contact te hebben gehad met de advocaat van het gezin. Naar aanleiding van het gesprek is er een intern onderzoek gestart door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Rotterdamse politie. Er is videomateriaal van ruim een kwartier van het incident met het gezin. Het onderzoek naar mogelijke racisme en zware mishandeling is in volle gang.

Eerder raakte de politie in Rotterdam ook al in opspraak vanwege racistische uitlatingen van agenten. In een WhatsAppgroep maakten agenten burgers uit voor onder meer ‘k**afrikanen’ en ‘pauperallochtonen’. Het onderzoek naar dat incident is volgens de politie inmiddels afgerond en begin 2021 zal duidelijk worden of er disciplinaire maatregelen genomen zullen worden.