Amerikaanse justitie legt extra druk op Apple om iPhones te ontgrendelen

Justitie in de Verenigde Staten heeft extra druk gelegd op Apple om iPhones van een verdachte te ontgrendelen.

Volgens verschillende bronnen heeft de FBI geprobeerd om de toegangscode in handen te krijgen maar is dit tot op heden niet gelukt. Het gaat om de telefoons van de 21-jarige luitenant Mohammed Saeed Al Shamrani die op 6 december het vuur opende in een klaslokaal op een vliegbasis van de Amerikaanse marine. Hierbij kwamen drie personen om het leven en raakten acht anderen gewond. Het motief van de schutter is vooralsnog onduidelijk.

De FBI heeft de hand weten te leggen op twee iPhones die aan Saeed Al Shamrani toe zouden behoren, maar kan de inhoud ondanks toestemming van de rechter nog steeds niet bekijken. De FBI vraagt Apple nu om hulp om de telefoons te kunnen ontgrendelen en toegang te krijgen tot de informatie op de iPhones.

Minister William Barr heeft Apple nu wederom gevraagd om de twee iPhones te ontgrendelen. Na het verzoek van de FBI heeft Apple nog niet positief gereageerd. De minister hoopt dat Apple na het nieuwe verzoek de autoriteiten zal helpen met de ontgrendeling van de telefoons.