© Pexels

Amerikaanse politieagent krijgt bijna 5 jaar cel voor dood George Floyd bij aanhouding

Een Amerikaanse agent heeft bijna 5 jaar cel gekregen voor betrokkenheid in de zaak rond de dood van George Floyd.

Voormalig politieagent Tou Thao is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en negen maanden vanwege medeplichtigheid aan de dood van George Floyd. Thao was betrokken bij de arrestatie van Floyd en hield omstanders op afstand terwijl zijn collega’s Floyd tegen de grond drukten.

De rechter uitte teleurstelling over het gebrek aan berouw bij de voormalige politieagent, zoals gemeld door Amerikaanse media. Eerder in juli 2022 werd Thao al veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het schenden van de burgerrechten van Floyd. Hij verzuimde ook medische hulp te verlenen aan het slachtoffer.

Thao’s collega’s die ook betrokken waren bij de arrestatie, zijn eerder al veroordeeld. De zwaarste straf werd opgelegd aan voormalig politieagent Derek Chauvin. Hij drukte zijn knie ruim negen minuten lang op de nek van Floyd, terwijl deze al geboeid was. Chauvin werd in juni 2021 veroordeeld tot 22,5 jaar gevangenisstraf.

George Floyd overleed in mei 2020 tijdens zijn hardhandige arrestatie in Minneapolis. Hij werd verdacht van het gebruik van een nepbiljet van 20 dollar bij de aankoop van sigaretten. De dood van Floyd werd vastgelegd op video door een omstander en ging viraal. Dit leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.