© Pexels

Amerikaanse president Biden bereid tot gevangenenruil met Rusland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij bereid is tot een gevangenenruil met Evan Gershkovich, de in Rusland opgepakte journalist van The Wall Street Journal. Het Kremlin liet eerder deze maand al weten open te staan voor zo’n ruil.

Biden gaf op een persconferentie in het Finse Helsinki aan bereid te zijn om met het Kremlin te onderhandelen. Volgens de president is dat proces al gaande. De Russen zeiden eerder dat een ruil met de Amerikaanse journalist mogelijk is, mits de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden.

De 31-jarige Gershkovich werd ruim drie maanden geleden opgepakt in het Russische Jekaterinenburg vanwege spionage. Hij zit opgesloten in de beruchte Lefortovo-gevangenis in Moskou, die bekendstaat om de barre omstandigheden waarin gevangenen verkeren.

Een Russische rechter besloot onlangs nog dat Gershkovich daar in ieder geval tot en met eind augustus moet blijven. De journalist kan tot maximaal twintig jaar cel veroordeeld worden.

Gershkovich en The Wall Street Journal hebben aangegeven onschuldig te zijn. De Amerikaanse autoriteiten dringen al langer aan op directe vrijlating.

“Journalistiek is geen misdaad. Wij veroordelen de voortdurende onderdrukking van onafhankelijke geluiden in Rusland door het Kremlin”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder.

De mogelijke gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland is een belangrijke gebeurtenis. Het zou voor het eerst zijn in jaren dat beide landen een gevangene ruilen. De uitkomst van de onderhandelingen is nog onzeker, maar het is te hopen dat Gershkovich snel vrijkomt.