Woning per direct gesloten in Amsterdam vanwege explosie en grote partij drugs

In Amsterdam is een woning gesloten vanwege een explosie en een grote partij drugs.

Burgemeester Femke Halsema heeft een woning aan de Staalmeesterslaan in West gesloten nadat in het pand op 9 juli een explosie plaatsvond. Ook is in die woning eerder een grote hoeveelheid softdrugs gevonden.

De burgemeester spreekt van een ‘ernstig gevaar voor de openbare orde’. Halsema sluit de woning voor drie maanden, onder meer om te voorkomen dat de drugshandel verder gaat.

De explosie vond zondag iets na 18.30 uur plaats in de gang van een woning op de tweede verdieping van de flat. De brandweer was er snel en wist de brand te blussen.

Vijf mensen moesten na de explosie worden nagekeken door ambulancepersoneel, omdat ze rook hadden ingeademd. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle en mogelijke behandeling.

Door de ontploffing werd de deur van de woning er volledig uit geblazen. Ook was er brandschade aan de muren en was het glas van andere deuren en ramen kapot.

Op zondagavond hield de politie in verband hiermee twee minderjarige verdachten aan, een 14-jarige jongen uit Amsterdam en een 13-jarig meisje uit Diemen.

De politie onderzoekt de toedracht van de explosie. Het is nog niet bekend of er een motief is voor het incident.

De burgemeester heeft de woning gesloten met een zogenoemde last onder dwangsom. Dit betekent dat de eigenaar van de woning een boete moet betalen als hij de woning niet binnen drie maanden leegruimt.

De burgemeester hoopt met de sluiting van de woning de drugshandel in de buurt te verminderen.