Amerikaanse rechercheurs proberen iPhone te unlocken met vinger dode man

Een opmerkelijke zaak in Florida waar agenten met de vingers van een dode man een iPhone probeerden te unlocken. Het slachtoffer was door een politieagent gedood tijdens een aanhouding.

Tijdens een controle sloeg de verdachte op de vlucht toen de politie vertelde dat ze zijn auto zouden gaan doorzoeken. Eén van de agenten schoot op de wagen en raakte de man. Het slachtoffer crashte en overleed.

Na onderzoek bleek dat de man al langer in beeld was bij de politie. Daarop besloten twee agenten om naar het uitvaartcentrum te gaan waar het lichaam van de man opgebaard was. Met zijn vingers probeerden ze vervolgens de iPhone van de dode verdachte te unlocken. Op deze manier hoopten ze toegang te krijgen tot informatie die zou helpen bij het lopend onderzoek waarvoor de man al in beeld was.

De verloofde van de man was ook aanwezig tijden de poging om de iPhone te unlocken. Dit lukte uiteindelijk niet. De politie heeft wettelijk gezien geen zoekbevel nodig omdat dode burgers niet onder de Amerikaanse privacywetgeving vallen. De verloofde vond de actie in ieder geval respectloos.