Amerikanen zetten 10 miljoen dollar op hoofd gezochte beruchte Russische NotPetya hackers

De Amerikaanse autoriteiten hebben 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt naar zes beruchte Russische hackers.

Het gaat om zes cybercriminelen die in 2017 de gijzelsoftware NotPetya zouden hebben verspreid in opdracht van de de Russische militaire inlichtingendienst (GRU). Door de hack ontstonden grote problemen bij bedrijven in Oekraïne en onder meer in de haven van Rotterdam.

In de Verenigde Staten werden ziekenhuizen en de farmaceutische industrie getroffen. De schade werd geschat op bijna 1 miljard dollar. In oktober 2020 stelde een federale Amerikaanse jury de hackers in staat van beschuldiging wegens een reeks van digitale misdrijven.

De beruchte hackers hadden in maart 2022 een nieuwe cyberaanval voorbereid. Rond de duizend computersystemen werden besmet en stonden klaar om elk moment overgenomen te worden. Dat werd uiteindelijk voorkomen door acties van de Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Nu heeft Washington een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt naar de Russische staatshackers. De zes mannen werken voor de GRU-eenheid 74455, onder ingewijden ook bekend als Sandworm, Voodoo Bear, Telebots en Iron Viking.