OM start onderzoek naar uitspraken Johan Derksen in Voetbal Inside over ‘jeugdzonde misbruik met kaars’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek gestart naar de uitspraken van Johan Derksen in het tv-programma Voetbal Inside.

Op basis van twee uitzendingen van het programma Vandaag Inside, afgelopen dinsdag en woensdag, heeft de hoofdofficier van het parket Noord-Nederland van het OM volgens een woordvoerder besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. In de uitzendingen vertelde Derksen een vrouw met een kaars te hebben gepenetreerd. Later trok hij zijn woorden terug en zei dat het niet om penetratie ging maar dat denkaars tussen de benen was gelegd. Het onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen.

Volgens het OM is het duidelijk dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. De resultaten uit het onderzoek zullen door het OM beoordeeld worden op hun strafrechtelijke relevantie. Daarbij wordt rekening gehouden met met verjaringstermijnen. Die termijnen hangen af van de aard en de context van en het moment waarop een strafbaar feit gepleegd zou zijn.