Amsterdammer aangehouden voor buitmaken tonnen euro’s bij grootschalige oplichting

De politie heeft een Amsterdammer aangehouden die verdacht wordt van het oplichten van tientallen personen voor ruim 400.000 euro.

De 30-jarige man werd dinsdag 29 juni in Zaandijk aangehouden door de politie. Hij kwam in beeld bij een onderzoek van het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland. Deze man is vermoedelijk de opdrachtgever geweest en zou een coördinerende rol hebben gehad in de oplichtingspraktijken, aldus een woordvoerder van de politie. Tijdens de doorzoeking werd een grote hoeveelheid merkkleding, een auto, gegevensdragers en een vuurwapen in beslag genomen.

Het politieonderzoek startte ongeveer een jaar eerder, toen een slachtoffer aangifte deed van oplichting. De gedupeerde had een advertentie op Marktplaats geplaatst, waarna iemand contact opnam via WhatsApp. Deze zogenaamde koper stuurde een neplink die leek op de gelijk-oversteken-link van Marktplaats. Deze link was in werkelijkheid een phishinglink.

De dader kreeg vervolgens de inloggegevens in handen en wist zo toegang te krijgen tot de bankomgeving van het slachtoffer. Daarna kon de fraudeur een nieuwe bankpas naar een vals adres laten verzenden en de pas misbruiken. Het slachtoffer raakte circa 160.000 euro kwijt.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie in totaal op 67 aangiftes met een gezamenlijke schade van ruim 400.000 euro. De verdachte zit vast en het onderzoek naar de grootschalige oplichting wordt voortgezet.