ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Amsterdammer bedreigd met marteling in Dubai na tip over ontmoeting advocaten met Ridouan Taghi

De man die in 2019 in Dubai werd bezocht door de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef, zeg te zijn bedreigd met marteling.

De 35-jarige Khalid J. heeft een brief aan de rechtbank geschreven in het grote liquidatieproces Marengo. Het Parool heeft de betreffende brief gezien en gelezen. De advocaten werden tijdens het bezoek aan J. geobserveerd door de politie. Het onderzoek werd gestart na een tip bij de Team Criminele Inlichtingen (TCI). Het vermoeden was dat de advocaten mogelijk een ontmoeting zouden hebben met de destijds gezochte Ridouan Taghi.

Khalid J. wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die volgens justitie ook betrokken zou zijn bij liquidaties. J. hoorde eerder bij een groep rond de geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha. Ook zou J. een mogelijke link hebben met Richard ‘Rico de Chileen’ R. en zijn vermeende organisatie.

Op 8 januari werd J. aangehouden in Dubai. Volgens de verdachte werd hij vervolgens tien dagen ondervraagd. Tijdens de ondervragingen zou hij bedreigd zijn met martelingen. op een gegeven moment zou hij bezocht zijn door iemand die zich voorstelde als een hoge functionaris van Interpol. Er werden vragen gesteld over Taghi en zijn mogelijke link met Iran en de vermoorde Iraanse generaal Soleimani.

De autoriteiten in Dubai zouden de verdachte hebben gevraagd om te tekenen voor uitlevering aan Nederland. Dit weigerde hij waarna hij alsnog werd uitgezet en bij aankomst in Nederland is aangehouden. Hetzelfde gebeurde met Ridouan Taghi nadat hij werd aangehouden bij een actie van de politie in Dubai. De advocaten willen nu opheldering over de werkwijze van politie en justitie in Nederland die hen heeft laten observeren en volgen in Dubai.