Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Amsterdammer door PGP-berichten gepakt voor grote partijen drugs en witwassen miljoenen

De politie heeft in een grootschalig onderzoek naar witwassen en internationale drugshandel een Amsterdammer aangehouden. De actie volgde na het kraken van Ennetcom PGP-berichten.

Uit de berichten kwam de 45-jarige Amsterdammer als verdachte in beeld inzake internationale drugshandel en transporten. Volgens het onderzoeksteam zou hij ook betrokken zijn bij de bijbehorende betalingen, transport en opslag van de grote partijen (hard)drugs. De Amsterdammer zou in verschillende landen de beschikking hebben gehad over crimineel vermogen en grote hoeveelheden drugs, waaronder een partij van 5400 kilo cocaïne en een partij hasj van tussen 7000 en 8000 kilo.

Op 8 juni kwam de politie in actie en heeft de verdachte aangehouden. In belang van het onderzoek werd de aanhouding niet bekendgemaakt. De Amsterdammer is eigenaar van meerdere ondernemingen in verschillende branches en wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zich schuldig gemaakt te hebben aan de handel en export van drugs. Hij is vermoedelijk rechtstreeks betrokken bij een drugstransport van 300 kilo hasj, MDMA en amfetamine dat in augustus 2019 is onderschept in Letland. De drugs werden in een vrachtauto vervoerd. De chauffeur zit gedetineerd in Letland.

Bij de actie begin juni heeft de politie zes locaties in Amsterdam, Weesp en Lopik doorzocht. Hierbij werd beslag gelegd op onder meer PGP-telefoons en administratie. Verder nam de politie geld, meerdere dure Rolex-horloges, een auto, meerdere panden en bankrekeningen in beslag. Van een medeverdachte, een 48-jarige man uit Amsterdam, zijn vorige week dinsdag zijn woning en een kantooradres doorzocht.

Over de hoofdverdachte en zijn ondernemingen zijn vorig jaar verschillende meldingen gedaan van ongebruikelijke transacties bij het meldpunt Financial Intelligence Unit (FIU). Hij zou de beschikking hebben gehad over meerdere miljoenen euro’s aan crimineel vermogen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een FinEC-team van de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.