Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Amsterdammer gepakt die in zes maanden 17 miljoen euro uit cocaïnehandel heeft witgewassen

De politie heeft een Amsterdammer opgepakt in verband met grootschalige handel in cocaïne en het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Agenten hielden de 41-jarige man vanochtend aan in verband met een lopend onderzoek. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van de opbrengsten van grootschalige cocaïnehandel. Hij wordt er ook van verdacht zelf betrokken te zijn geweest bij cocaïnetransporten dan wel cocaïnehandel in 2020. Hierbij zijn volgens de politie tientallen kilo’s cocaïne opgekocht en voor meerprijs doorverkocht. Per transactie werden grote geldbedragen, variërend van enkele tonnen tot meer dan één miljoen euro contant, overgedragen.

Het vermoeden is dat de verdachte tussen juni en november 2020 ruim 17 miljoen euro zou hebben witgewassen. Veel van de informatie is afkomstig uit (versleutelde) berichten op het platform Sky ECC. Die server is in maart 2021 offline gehaald en in beslag genomen. Opsporingsdiensten verkregen daarmee toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminele organisaties.

Een arrestatieteam hield de man vanochtend aan in een woning in West. Direct daarna zijn vier woningen die te linken zijn aan de verdachte doorzocht. Hierbij nam de politie veel exclusieve horloges, luxe goederen, designerkleding en contant geld in beslag. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.