Amsterdammer krijgt gebiedsverbod voor alle politiebureaus na filmen en posten ‘corrupte’ agenten op YouTube

Een Amsterdammer heeft een gebiedsverbod gekregen voor alle politiebureaus in de hoofdstad.

De 35-jarige man zou agenten herhaaldelijk hebben lastiggevallen terwijl ze aan het werk waren. Volgens een politierechter beledigde en filmde hij hen bijna dagelijks. De video’s werden vervolgens online gezet en de berichten werden voorzien van vrij negatief commentaar van de Amsterdammer.

De officier van justitie benadrukte op de zitting dat het filmen van de politie in de openbare ruimte niet verboden is. ‘Filmen mag in de openbare ruimte. Van politiemensen vragen we om hiermee om te gaan, we leiden ze hiertoe op. Maar er zijn grenzen tot waar het mag. Die grenzen heeft verdachte echt gepasseerd, door agenten lastig te vallen als ze hun werk uitoefenen, hun privacy te schenden door hun namen op internet te plaatsen, hun gezichten herkenbaar in beeld te brengen en kentekens – zowel zakelijk als privé – te filmen en te publiceren.’ Aldus de officier.

De Amsterdammer is door de politierechter veroordeeld tot een gebiedsverbod en een taakstraf van 60 uur. Daarnaast moet hij de video’s op zijn YouTube-account verwijderen en twee telefoons, waarmee hij de politie filmde, inleveren. De verdacht gaf tijdens de zitting aan de politie te filmen om ‘misstanden aan te kaarten’. Hij is onder meer van mening dat de agenten corrupt zijn.