Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Amsterdammer op heterdaad gepakt bij bankhelpdeskfraude bejaarde vrouw

Amsterdammer op heterdaad gepakt in Krabbendijke in verband met bankpasfraude.

Op dinsdag 4 juli 2023, rond 21.35 uur, heeft de politie een 20-jarige Amsterdammer aangehouden in een woning in Krabbendijke op verdenking van oplichting. De verdachte wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij bankpasfraude.

Het slachtoffer, een 70-jarige bewoonster, ontving dinsdagavond een telefoontje van een oplichter die zich voordeed als een bankmedewerker. Hij informeerde haar dat er fraude werd gepleegd met haar bankrekening. Vervolgens ontving ze enkele e-mails waarin haar werd gevraagd om een specifiek programma te installeren. Na het installeren van het programma merkte ze dat er geld van haar rekening werd afgeschreven bij een winkel. De vermeende bankmedewerker instrueerde haar daarna om haar bankpas en sieraden aan een collega af te geven, waarbij hij zelfs de code noemde die de “koerier” zou gebruiken.

Gelukkig had de bewoonster argwaan en schakelde ze via een app haar vriendin en de politie in. Korte tijd later verscheen er daadwerkelijk een man aan de deur die haar waardevolle sieraden wilde meenemen. Deze man is door de politie aangehouden. Het betreft een 20-jarige Amsterdammer. De politie zal een verder onderzoek instellen naar andere betrokkenen bij deze zaak.

Wat is bankhelpdeskfraude?

Bankhelpdeskfraude is een oplichtingstruc waarbij fraudeurs mensen thuis opbellen en zich voordoen als bankmedewerkers. De oplichters kunnen soms het daadwerkelijke telefoonnummer van de bank laten verschijnen op het beeldscherm van het slachtoffer. Ze beschikken over gedetailleerde informatie van de slachtoffers, zoals rekeningnummers, en beweren dat hun bankrekening niet langer veilig is. Vervolgens vragen ze het slachtoffer om zijn of haar volledige banksaldo over te boeken naar een zogenaamde ‘kluisrekening’ om het geld zogenaamd veilig te stellen. Uiteraard is deze rekening in handen van de oplichters.

In andere gevallen geeft de oplichter aan dat er met spoed iemand van de bank langs zal komen om de pinpas op te halen, waarbij de pincode ontfutseld wordt. Vervolgens wordt het geld snel opgenomen.

Het is belangrijk om alert te zijn en niet zomaar persoonlijke informatie of gevoelige gegevens te delen, zelfs niet als de beller beweert een bankmedewerker te zijn. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de bank zelf en de politie in te schakelen bij vermoedens van oplichting.