De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Amsterdammers veroordeeld tot 15 en 20 jaar cel voor meerdere pogingen tot liquidatie

De rechtbank heeft twee Amsterdammers veroordeeld tot 15 en 20 jaar cel inzake meerdere pogingen tot liquidatie.

De 25-jarige mannen zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan een liquidatiepoging van twee personen in april 2016 in Amsterdam. Eén van de twee is daarnaast schuldig aan betrokkenheid bij een liquidatiepoging op twee mannen in november 2014 in Almere en aan de voorbereiding van nóg een liquidatie in 2017. Hij wordt veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De andere man moet 15 jaar de gevangenis in.

Bij de mislukte liquidatie in Amsterdam in april 2016 werd een auto met daarin twee mannen onder vuur genomen met een automatisch vuurwapen. De daders zaten op een scooter en de slachtoffers wisten het te overleven door een haperende vuurwapen. Het bewijs tegen de verdachten komt onder meer uit onderschepte PGP-berichten. Uit de gesprekken tussen de Amsterdammers blijkt dat de twee op professionele wijze verantwoordelijk waren voor zowel de uitgebreide voorbereiding van de aanslag, als bij de daadwerkelijke uitvoering ervan.

In Almere ontplofte op 1 november 2014 een explosief onder een rijdende auto. De inzittenden werden vrijwel direct onder vuur genomen met een automatisch vuurwapen. De daders schoten zeker 37 kogels op de vluchtende doelwitten. Beide mannen wisten uiteindelijk te ontkomen. De daders sloegen op de vlucht en hebben later de vluchtauto in brand gestoken.