Marokkaanse vlaggen wapperen in de Marokkaanse lucht. © crime nieuws

Amsterdamse recherche onderzoekt oplichting Marokkaanse vrouwen met huwelijken en leningen

De Amsterdamse recherche is op zoek naar vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van oplichting door een 30-jarige. Zowel de slachtoffers als verdachte zijn van Marokkaanse afkomst en de oplichting had te maken met huwelijken en leningen.

De verdachte kwam in beeld bij de politie in verband met een ander groot Amsterdams onderzoek uit 2016. Hij werd gehoord als getuige maar al snel kwamen er ernstige vermoedens van oplichting aan het licht. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de verdachte op allerlei manieren vrouwen uit heel het land benadert. Volgens de recherche doet hij dat met verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. Zijn slachtoffers komen uit verschillende milieus, maar zij hebben hun Marokkaanse achtergrond gemeen. Ook de verdachte heeft een Marokkaanse achtergrond.

De verdachte wint het vertrouwen van de vrouwen en doet zich voor als serieuze huwelijkskandidaat. In sommige gevallen vind er zelfs ook contact plaats met de schoonfamilie over de verloving. Bij de vrouwen en hun families doet hij zich voor als succesvolle zakenman en maakt plannen om op zeer korte termijn te verloven. Voor de slachtoffers lijkt geen vuiltje aan de lucht, ook niet op het moment dat hij tijdelijk een geldbedrag wil lenen om bijvoorbeeld iets voor het aanstaande verlovingsfeest te regelen of omdat hij zogenaamd iets moet regelen voor zijn bedrijf en hij even niet bij zijn geld kan.

Na de lening verdwijnt de oplichter van het toneel en krijgen de vrouwen het uitgeleende bedrag niet terug. De politie denkt dat de verdachte op deze wijze tienduizenden euro’s heeft buitgemaakt. Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. De recherche doet een dringend beroep aan mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen met de politie.