Apotheker uit Utrecht veroordeeld tot celstraf voor runnen criminele organisatie

De rechtbank heeft een Utrechtse apotheker veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het leiden van een drugsorganisatie.

Volgens de officier van justitie zouden vier van de zeven verdachten een criminele organisatie hebben gevormd. Zij hielden zich volgens justitie bezig met de handel van hasj in Utrecht, levering van drugs aan een coffeeshop in Amsterdam en het opzetten van wietkwekerij in Spanje. Daarnaast zijn hen afzonderlijk strafbare feiten ten laste gelegd zoals witwassen, handel in medicijnen, poging oplichting en het doen van een valse aangifte, wapen- en drugsbezit.

Vier verdachten behoren tot één en dezelfde familie. De 70-jarige vader en zijn zonen van 37 en 45 jaar vormden samen met een 45-jarige medeverdachte deel uit van een organisatie die handelde in hasj vanuit een eetcafé aan de Kanaalstraat. De politie startte in 2015 een onderzoek in naar aanleiding van een melding. Op 9 februari 2016 viel de politie het eetcafé en diverse woningen binnen en werd er beslag gelegd op drugs en een groot bedrag aan contant geld.

Volgens de rechtbank stond de 45-jarige man aan het hoofd van een criminele organisatie. Van mei 2015 tot en met februari 2016 heeft hij zich mede schuldig gemaakt aan het opzetten van een wietkwekerij in Spanje en het telen en verkopen van wiet. In het onderzoek naar de leden van de organisatie zijn de verdachten onder andere getapt en geobserveerd door de recherche. De gekweekte partijen wiet zijn onder andere verkocht aan coffeeshops in Amsterdam.

De rechtbank heeft de verdachte nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook verduisterde de man als Utrechtse apotheker medicijnen. Zes medeverdachten die elk een eigen rol hadden in of bij de organisatie zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, taakstraffen en geldboetes.