Arrestaties voor uitbuiting van vrouwen

In Groningen heeft het ‘Regionale Uitbuiting- en Interventie Team (RUIT)’ van de politie Noord-Nederland afgelopen maanden een onderzoek ingesteld naar de uitbuiting van twee vrouwen. Een 32-jarige man uit Congo werd aangehouden als verdachte van mensenhandel, verkrachting, gijzeling en diefstal. Daarnaast werd een 35-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor medeplichtigheid aan mensenhandel.

In september 2012 startte het team een onderzoek naar een zaak van mensenhandel. Dit gebeurde nadat twee slachtoffers, een 26-jarige vrouw uit Groningen en een 21 jarige vrouw uit Enschede hiervan aangifte hadden gedaan. Een derde slachtoffer, een 23-jarige vrouw uit Groningen, deed aangifte van verkrachting en gijzeling. In alle gevallen komt de naam van van de 32-jarige Congolees als dader naar voren.

De dames hebben verklaard dat zij door de verdachte waren gedwongen om in de prostitutie te werken op meerdere adressen in Nederland. Dit zou gebeurt zijn in de periode van februari tot en met augustus 2012.

De verdachte leerde zijn slachtoffers kennen via sociale media, denk daarbij aan Hyves, Facebook en diverse chats. In sommige gevallen heeft hij zelfs geweld gebruikt om op die manier de vrouwen bang te maken. Al het geld dat de dames verdienden moesten ze afstaan aan de verdachte.

De verdachte zit nog vast. Hij verblijft in een PI in afwachting van zijn rechtszaak. Het onderzoek van de politie/justitie is inmiddels afgerond.

Bron: Politie