Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Autohandelaar Roermond in onderzoek fraude gepakt met 300.000 euro aan wiet

Een autohandelaar in Roermond is in wen onderzoek naar fraude gepakt met 300K aan toppen wiet.

Op 15 augustus heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een woning en een garagebox in Roermond doorzocht in het kader van een onderzoek naar mogelijke fiscale fraude en andere strafbare feiten. De verdachte in deze zaak is een 51-jarige autohandelaar uit Roermond.

Het onderzoek richt zich op het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften omzetbelasting en het vermoeden van valsheid in geschrifte. Daarnaast zijn er opvallende zaken aan het licht gekomen tijdens de doorzoekingen. Zo werd beslag gelegd op een vuurwapen, 74,1 kilogram henneptoppen met een geschatte straatwaarde van €300.000, en 90 liter BMK, een grondstof die wordt gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

Het initiatief voor het onderzoek kwam voort uit een melding van de Belastingdienst, waarbij het vermoeden was gerezen van misbruik van de margeregeling omzetbelasting binnen een autobedrijf. Het opsporingsteam van de FIOD vermoedt dat de verdachte autohandelaar auto’s inkocht en deze transformeerde van btw-auto’s naar marge-auto’s. Dit zou hebben geleid tot vermoedelijke tekorten in de af te dragen omzetbelasting. Deze handelspraktijk kan tevens concurrentievervalsing tot gevolg hebben, aangezien btw-auto’s volledige omzetbelasting afdragen over de verkoopprijs, terwijl dit bij marge-auto’s slechts over het verschil tussen in- en verkoopprijs het geval is.

De mogelijke belastingnadeel als gevolg van deze handelswijze wordt geschat op ruim €200.000. Het onderzoek richt zich ook op de verdenking dat de verdachte gebruik maakte van valse (inkoop)facturen om deze vermeende fraude te maskeren.

De zaak wordt begeleid door het Functioneel Parket en bevindt zich momenteel in een onderzoeksfase. De verdachte is aangehouden op verdenking van overtreding van de Opium- en Wapenwet, en het strafrechtelijk onderzoek zal bepalen welke verdere stappen worden ondernomen.