Auto’s met valse kentekenplaten bij zware delicten leiden tot invallen en grote hoeveelheden geld

Een onderzoek naar auto’s met valse kentekenplaten heeft geleid tot invallen en aanhoudingen van meerdere verdachten. Daarbij is onder meer beslag gelegd op grote hoeveelheden contant geld.

Het onderzoek werd in september 2020 gestart naar aanleiding van het feit dat de politie regelmatig auto’s met valse kentekenplaten aantrof. Deze auto’s werden gebruikt bij allerlei vormen van criminaliteit, van drugsdumpingen tot het plegen van zware geweldsdelicten. De recherche besloot verder onderzoek te doen, om te achterhalen waar de kentekenplaten vandaan kwamen en wie daarachter zaten. Tijdens het onderzoek kwamen een aantal personen in beeld die dinsdagochtend zijn aangehouden als verdachten.

Tijdens het onderzoek bleek er ook sprake van handel en productie van synthetische drugs. Naast de verdenking van voertuigcriminaliteit en betrokkenheid bij de productie en handel in synthetische drugs, verdenkt de recherche de verdachten ook van witwassen en aanzetten tot ambtelijke corruptie. Op dinsdag kwam de politie in actie en heeft invallen verricht op meerdere plekken in Rotterdam, Zoetermeer, Molenschot, Capelle aan den IJssel en Hendrik-Ido-Ambacht. Hierbij zijn aanhoudingen verricht en woningen en panden doorzocht. Daarbij is onder meer beslag gelegd op een pers waar vermoedelijk kentekenplaten mee worden gemaakt, diverse auto-onderdelen, gegevensdragers, grote hoeveelheden contant geld en waardevolle goederen.

Bij de doorzoekingen kreeg de recherche onder meer bijstand van de Mobiele Eenheid, het arrestatieteam en een gespecialiseerde zoekploeg van de Landelijke Eenheid. De verdachten, twee mannen van 54 en 37 jaar uit Rotterdam, een 28-jarige man uit Zoetermeer en een 56-jarige vrouw uit Zoetermeer, worden eind deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek wordt voortgezet.