Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Onderzoek liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries wordt heropend

Het onderzoek inzake de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries wordt heropend.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De rechtbank heropent het onderzoek omdat het OM op 5 juli 2022 een aantal nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging heeft toegestuurd. ‘De rechtbank ziet zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen om kennis te kunnen nemen van de inhoud van de nieuwe stukken en om de verdediging en het Openbaar Ministerie in de gelegenheid te stellen op de stukken te reageren’, aldus de rechtbank in haar persbericht. De Amsterdamse rechtbank heropent de behandeling van de zaak over de dood van Peter R. de Vries. Op 30 juni 2022 had de rechtbank dat onderzoek gesloten. Of de rechtbank op 14 juli uitspraak zal doen in de zaak, is nu nog niet duidelijk.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen.

Tegen de twee vermeende uitvoerders zijn recent levenslange gevangenisstraffen geëist voor het liquideren van de misdaadjournalist. Ook Taghi hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen, samen met vier medeverdachten. Hij is nog niet officieel aangeklaagd voor de moord op De Vries.