rafael caro quintero gezocht fbi drugsbaas mexico
© FBI

Bankrekeningen met miljoenen van Sinaloa-drugskartel bevroren in onderzoek witwassen

De Mexicaanse autoriteiten hebben bankrekeningen gelinkt aan het Sinaloa-drugskartel per direct bevroren.

Naar aanleiding van meldingen van verdachte transacties werd er een onderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat er mogelijk sprake was van grootschalige witwaspraktijken. Op meerdere rekeningen bleken grote bedragen te worden gestort en weer opgenomen via vage financiële constructies. Na onderzoek bleken de bankrekeningen gelinkt te kunnen worden aan het Sinaloa-kartel.

Het gaat voornamelijk om personen die werken of familie zijn voor drugsbaas Rafael Caro Quintero. De Mexicaanse regering heeft in totaal 18 bankrekeningen gelinkt aan Caro Quintero en andere leden van het Sinaloa-kartel bevroren. Dat betekent dat er nog wel geld gestort kan worden maar niet meer afgehaald. Het onderzoek naar de mensen achter de rekeningen, waar tientallen miljoenen op zouden staan, wordt voortgezet.

Drugsbaas Rafael Caro Quintero zat geruime tijd in de gevangenis voor de moord op DEA agent Kiki Camarena. Na 28 jaar in de gevangenis werd hij vrijgelaten en wordt sindsdien gezocht door de Amerikanen. Caro Quintero zou naar verluidt legaal ruim een half miljard hebben verdiend terwijl hij vastzat in de gevangenis.