Een Mexicaanse drugsbaas blijkt legaal een fortuin te hebben opgebouwd terwijl hij vastzat in de gevangenis.

Het gaat om de 67-jarige drugsbaas Rafael Caro Quintero die in april 1985 werd aangehouden voor de moord op een undercoveragent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Het slachtoffer was Enrique ‘Kiki’ Camarena en werd gruwelijk gemarteld voor hij om het leven werd gebracht. Quintero werd in San José in Costa Rica aangehouden en vastgezet voor de moord en deelname aan een criminele organisatie.

Caro werd in 1989 schuldig bevonden aan onder andere de moord op Camarena, het leiden van een criminele organisatie en cocaïnesmokkel en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar. In augustus 2013 kwam de drugsbaas na 28 jaar detentie weer op vrije voeten. De Amerikanen vroegen om zijn uitlevering maar de Mexicaanse autoriteiten zijn ‘vergeten’ de vrijlating te melden. Sindsdien wordt Caro Quintero gezocht door de FBI die 20 miljoen dollar op zijn hoofd heeft gezet.

In de tijd dat hij vastzat in de gevangenis hebben familieleden van Rafael Caro Quintero verschillende bedrijven opgericht in en rond de stad Guadalajara in Jalisco. Het gaat daarbij om zijn vrouw, kinderen, schoonzoon, schoondochter en andere vertrouwelingen die tientallen, rond de 30 minimaal, bedrijven zijn gestart die nu miljoenen aan omzet draaien. Daarbij moet je denken aan restaurants, verhuurbedrijven, modemerken, mijnbouw en meer. Hiermee zou de drugsbaas een half miljard dollar aan legaal vermogen hebben opgebouwd.

Na zijn vrijlating heeft de man die bekenstaat als ‘Narco de Narcos’ ook zijn eigen naam geregistreerd als merk. Dit om te voorkomen dat er series, films of andere dingen zoals games op de markt komen met zijn beeltenis en/of naam. Zie Escobar en Chapo waar meerdere series en films over zijn verschenen. Netflix of Amazon Prime kunnen dus geen serie of film maken over Rafael Caro Quintero zonder toestemming en betaling.