Bedrijf uit Gelderland krijgt 1,5 miljoen euro terug na internationale fraude met COVID-19 sneltesten

Een bedrijf uit Gelderland heeft ruim 1,5 miljoen terug gestort gekregen na een internationale fraude.

Het bedrijf dacht te communiceren met een vaste leverancier uit Korea in verband met de levering van een grote hoeveelheid sneltesten voor COVID-19. De criminelen kregen toegang tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag over te maken naar een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet volgens een woordvoerder BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat betaalde facturen niet bij het Koreaanse bedrijf waren binnengekomen. Een deel van de totale schade is door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf. Het gaat om ruim 1,5 miljoen euro.

In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Het viertal is voor de rechter verschenen en heeft straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment nog spoorloos.