ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Ridouan Taghi werkte aan drie verschillende plannen om te ontsnappen uit gevangenis’

Ridouan Taghi zou drie verschillende plannen hebben gehad om te ontsnappen uit de gevangenis.

Day schrijft NRC op basis van stukken uit het dossier. De plannen moesten tot stand komen met hulp van zijn neef en advocaat Youssef T.. Er was een plan om tijdens het transport naar de rechtbank te ontsnappen en twee scenario’s om vanuit de EBI te ontsnappen. Hierbij zou onder meer met het idee gespeeld zijn om medewerkers of naasten van ze te gijzelen zodat Taghi vrijgelaten zou worden.

Advocaat en neef Youssef T. werd vorig jaar oktober aangehouden toen hij op bezoek was bij Taghi in de EBI. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij vanaf maart 2021 als doorgeefluik hebben gefungeerd tussen Taghi en leden van de criminele organisatie. Met wie er precies is gecommuniceerd is nog niet duidelijk. Alleen T. wordt momenteel vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, drugshandel en het voorbereiden van liquidaties.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.