‘Bedrijven bitcoinfraude advertenties BN’ers betalen 540 euro per Nederlands slachtoffer’

De tussenpersonen die pagina’s online plaatsen waar de naam en foto van BN’ers, zoals John de Mol en Ali B, worden misbruikt voor bitcoinfraude, krijgen tot 540 euro per Nederlands slachtoffer.

Dat meldt Brandpunt+ op basis van eigen onderzoek. Er zijn zes bedrijven ontdekt die dergelijke pagina’s en advertenties met BN’ers online zetten. Op de pagina’s wordt de suggestie gewekt dat de BN’ers rijk zijn geworden met bitcoins. De adverteerders hopen hiermee vertrouwen te winnen en nieuwe slachtoffers binnen te halen.

Wanneer mensen klikken op de advertenties komen ze terecht op pagina’s die verwijzen naar een soort klantenservice. Via de telefoon worden mensen overgehaald om geld te investeren in bitcoins. Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven Clickdeealer en Crypto7 tussenpersonen 540 euro per Nederlands slachtoffer betalen.

De BN’ers van wie de naam en foto wordt gebruikt zitten met de advertenties in hun maag en hebben meerdere keren aangegeven hier niets mee te maken te hebben. John de Mol heeft stappen ondernomen en is onder meer met Facebook in gesprek over de advertenties waarin zijn naam en identiteit wordt gebruikt.