Belastingdienst en justitie gaan beslag leggen op geld en bezittingen relschoppers avondklok

De politie roept ouders op om hun kinderen thuis te houden tijdens de avondklok. Het merendeel van de relschoppers blijken tieners te zijn.

Veel relschoppers die de afgelopen avonden zijn opgepakt, zijn tieners en wonen nog thuis. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie roepen ouders op om in contact te blijven met hun kinderen en hun kinderen thuis te houden, aldus een woordvoerder.

Heleen Rutgers is Hoofdofficier van Justitie in Oost-Brabant: ‘Het is onze verantwoordelijkheid om verdachten er niet mee te laten wegkomen en ze waar mogelijk te vervolgen. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen in toom te houden. Weet waar je kind uithangt en ga het gesprek met ze aan. Als je kind strafbare feiten pleegt, is de kans groot dat hij een strafblad krijgt. De consequenties daarvan zijn echt heel groot.’

Uit onderzoek blijkt dat de meeste relschoppers uit de buurt komen en niet ver van huis zijn. Zo kwam het merendeel van de aangehouden verdachten uit de stad of directe omgeving. Op beelden is duidelijk te zien dat het gaat om tieners van 14 a 15 jaar oud en niet om demonstranten zoals eerder op het Museumplein.

Politie, justitie en de Belastingdienst gaan alle schade verhalen op de relschoppers. De FIOD gaat werk maken van het beslag leggen op vermogen en bezittingen van de daders. Het onderzoek naar de betrokkenen is in volle gang en op televisie zullen beelden worden getoond van relschoppers.