Invallen en aanhoudingen voor runnen (drugs) marktplaats DutchMasters op darkweb

De politie heeft meerdere verdachten aangehouden voor het runnen van darkweb marktplaats DutchMasters.

Het onderzoek naar de webshop werd in augustus 2019 opgestart door de recherche. De politie kwam DutchMasters op het spoor via de in mei 2019 ontmantelde WallStreet Market. Op de Wallstreet marktplaats werden illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten te koop aangeboden. Op basis van de grootte en de tijd dat webshop actief was, bleek DutchMasters één van de grote verkopers: de drugs van deze webshop ging via postpakketbedrijven de hele wereld over, bleek uit onderzoek van de recherche.

Het politieonderzoek richtte zich op het neerhalen van de online verkoper DutchMasters, het identificeren van de personen erachter, het kapotmaken van de infrastructuur en het ontnemen van het crimineel verdiende vermogen. In dit onderzoek combineerden de rechercheurs en cyberspecialisten van de Dienst Landelijke Recherche het bewijs tegen DutchMasters uit zowel de digitale als de analoge wereld. Op deze manier konden de verdachten worden geïdentificeerd.

De politie kwam vandaag in actie en heeft meerdere verdachten aangehouden. Het gaat om zes personen, mannen en een vrouw in de leeftijd van 33 tot en met 51 jaar uit Amsterdam, Diemen en Assendelft. Eén van de verdachten zou een moderator zijn van DutchMasters. Bij de invallen is beslag gelegd op geld, dure horloges, een Porsche, verschillende gegevensdragers en drugs.

DutchMasters wordt door de recherche in verband gebracht met diverse criminele activiteiten. Zo werd er in september 2020 een distributielijn voor XTC en andere harddrugs ontdekt. Drie verdachten die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden werden opgepakt. Via deze distributielijn bleken wereldwijd er in drie maanden ten minste 135 pakketten van 5.000 XTC-pillen te zijn verstuurd. Verder werd er, ook in september 2020, een XTC-lab in Maartensdijk ontmanteld. Vermoedelijk heeft DutchMasters sindsdien geen XTC meer geleverd, aldus een woordvoerder van de politie.