Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Belastingdienst startte onterecht onderzoek fraude Haagse moskee As-Soennah

De Belastingdienst heeft volgens een vonnis van de rechtbank in Den Haag ten onrechte de As-Soennah-moskee onderzocht op vermeend gesjoemel met giften en zag islamitische instanties in het algemeen als een frauderisico.

Dit heeft geleid tot het verlies van de ANBI-status van de moskee in 2018, waardoor giften niet meer als aftrekpost konden worden gebruikt. De moskee beweerde dat het onderzoek was gebaseerd op hun islamitische achtergrond, en de rechter heeft hun standpunt bevestigd en het onderzoek van de fiscus ongeldig verklaard. Hierdoor krijgt de moskee haar ANBI-status terug.

Het onderzoek van de Belastingdienst richtte zich specifiek op islamitische organisaties, waarvan werd verondersteld dat ze op grote schaal fraudeerden met giften. Deze veronderstelling werd niet onderbouwd, maar desondanks startte het onderzoeksteam verschillende onderzoeken, waaronder één naar de As-Soennah-moskee in Den Haag.

De moskee is ondanks het vonnis niet tevreden, omdat de Belastingdienst weigert openheid te geven over de reden van het onderzoek en de selectiecriteria.