Paarden, auto’s, geld, goud en meer gepakt bij invallen buitmaken 56 miljoen euro via beleggingsfraude

In een onderzoek van de FIOD naar het buitmaken van ruim 56 miljoen euro met beleggingsfraude zijn invallen verricht.

Op 22 augustus heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) een vrouw (37 jaar) en twee mannen (31 en 39 jaar) uit de gemeentes Tiel en Oosterhout aangehouden. Allen worden verdacht van verduistering en witwassen.

De vrouw wordt daarnaast ook verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten, oplichting en valsheid in geschrift. Hun woningen zijn doorzocht en er is beslag gelegd op verschillende bezittingen, waaronder woningen, bankrekeningen, paarden, auto’s, luxe goederen, contant geld, goud en sieraden.

Na meerdere meldingen van consumenten heeft de AFM (Autoriteit Financiële Markten) vooronderzoek gedaan en aangifte gedaan van deze omvangrijke beleggingsfraude. De verdachte vrouw bood via bedrijven zoals Best Choice, Airfeet BV en Xerof BV beleggingen aan met beloofde rendementen van 10% tot 12% per maand. Ze beweerde dat ze deze rendementen kon behalen door te handelen in koersverschillen tussen de dollar en goud, wat op jaarbasis zou resulteren in een rendement van 200% voor beleggers.

Uit het register van de AFM bleek dat de vrouw niet beschikte over de vereiste vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten. Gedurende minder dan twee jaar tijd wist ze vermoedelijk ruim 56 miljoen euro op te halen bij beleggers.

Het onderzoeksteam ontdekte dat een groot deel van deze beleggingsgelden waarschijnlijk niet gebruikt is voor de beloofde investeringen, maar voor privé-uitgaven zoals vastgoed, luxe auto’s, dure paarden en cryptovaluta. Hierbij zouden hoogstwaarschijnlijk valse facturen en een netwerk van vennootschappen zijn ingezet.

Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket.