© Pexels / Pixabay

Belgische burgemeester ondergedoken na bedreigingen dodelijke schietpartij politie

De burgemeester van de Belgische gemeente Oupeye, gelegen bij Luik, is ondergedoken vanwege bedreigingen die volgden op een dodelijk schietincident op afgelopen vrijdag.

Tijdens het incident werd een 31-jarige man gedood nadat de politie op hem had geschoten omdat hij weigerde mee te werken aan een controle.

Na het schietincident verklaarde burgemeester Serge Fillot van Oupeye aan de VRT dat hij bedreigd wordt en zich erg vermoeid voelt. Hij heeft zichzelf en zijn familie uit veiligheidsoverwegingen ondergebracht op een schuiladres. Fillot merkte op dat zijn zoon, die oorspronkelijk deze week naar huis zou komen, voorlopig elders verblijft. Meerdere politieagenten worden eveneens bedreigd, aldus de burgemeester.

Het dodelijke incident vond plaats toen de man, die op dat moment een quad bestuurde, een stopteken van agenten negeerde en trachtte te ontkomen. Hij reed daarbij een agent aan. Een andere politieagent vuurde daarop tweemaal op de man, waarbij hij werd geraakt in het hoofd en aan zijn verwondingen overleed.

In de nasleep van het incident braken er rellen uit in Oupeye en omliggende gebieden, waarbij betogers gedurende drie opeenvolgende nachten confrontaties zochten met de politie. Hierbij werden branden gesticht, bushokjes vernield en ramen van woningen en een basisschool ingegooid.

Hoewel de onrust enigszins lijkt te zijn afgenomen, blijft de situatie precair. Er werden recentelijk nog mensen gearresteerd en uit voorzorg heeft een vervoersbedrijf besloten om voorlopig bepaalde bushaltes niet te bedienen in de regio.