Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Toename van diefstal van e-bikes in Nederland, internationale bendes actief

Nederland – Het aantal gestolen e-bikes in Nederland neemt gestaag toe, met name door de activiteiten van internationale bendes die steeds behendiger worden in het stelen en exporteren van deze elektrische fietsen. Het gebruik van extra sloten en registratie bij Stop Heling kan helpen om diefstal tegen te gaan.

Jaarlijks worden er ongeveer 100.000 fietsen als gestolen geregistreerd, hoewel dit aantal waarschijnlijk nog hoger ligt omdat slechts 14 procent van de gedupeerden aangifte doet. Bij e-bikes kan dit percentage hoger zijn vanwege de noodzaak om diefstal te melden aan verzekeraars, wat vaak aangifte bij de politie vereist.

Landelijk projectleider mobiel banditisme René Middag merkt op dat er zonder harde cijfers toch een opvallende toename van e-bike diefstallen te zien is. Hij wijst op de trend van internationale bendes die op grote schaal e-bikes stelen. De vraag naar deze elektrische fietsen neemt toe, wat dieven aantrekt om aan deze vraag te voldoen. Nederland, met zijn fietscultuur, blijkt een aantrekkelijke locatie voor fietsendieven. Deze criminelen reizen het land door met vrachtwagens en gebruiken geavanceerde apparatuur, zoals power keys, om kwaliteitssloten in enkele seconden te openen.

Middag benadrukt dat de diefstal van e-bikes zorgwekkend is, maar ook dat de politie regelmatig gestolen fietsen onderschept voordat ze het land verlaten. De dieven gaan echter zeer geraffineerd te werk, vaak voorzien ze gestolen fietsen van nepframenummers die nauwelijks te onderscheiden zijn van originele fabrikantnummers. Deze vervalste nummers worden op internet aangeboden door criminelen. Soms worden bij gestolen fietsen zelfs vervalste laadpapieren aangetroffen.

Hoewel de politie erin slaagt om gestolen fietsen te onderscheppen voordat ze het land verlaten, blijft het een uitdaging om grip te krijgen op deze bendes. Ze verplaatsen zich voortdurend en wisselen regelmatig van opslagplaats, waardoor ze lastig te traceren zijn.