Belgische justitieminister ontkent betrokkenheid bij wangedrag en geplas verjaardagsgasten

De Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne heeft donderdag tijdens een speciale zitting in de commissie Justitie zijn excuses aangeboden voor het wangedrag van zijn verjaardagsgasten.

Vorige maand hebben die tegen een politieauto geplast. De beelden wekken de indruk dat de minister ervan op de hoogte was, maar Van Quickenborne blijft dat ontkennen.

De bewindsman noemde het tijdens de zitting “onwerkelijk” dat hij elk moment van die avond uit de doeken moet doen. “Ik ben me bewust van mijn stijl en persoonlijkheid. Ik ben niet perfect en men hoeft mij niet tof te vinden. Maar kijk naar mijn verdiensten. Daar moet het over gaan”, vindt de minister.

Van Quickenborne houdt vol dat hij niet van het incident wist. Hij zegt dat hij op het moment van het plasincident in een andere kamer was en dat hij niets heeft gezien of gehoord. Hij heeft ook geen van zijn gasten zien plassen tegen de politieauto.

De minister zei dat hij zich schaamt voor het incident en dat hij zijn excuses aanbiedt aan de politieambtenaren die betrokken waren. Hij zei ook dat hij de nodige maatregelen zal nemen om te voorkomen dat dit soort incidenten in de toekomst nogmaals plaatsvinden.

Vanuit de commissie klonk kritiek op de minister. Enkelen vonden het gênant en ongemakkelijk om het over het plasincident te moeten hebben in plaats van echt belangrijke zaken. “De schade aan het veiligheidsapparaat is enorm”, zei een ander. Ook spraken ze hun zorgen uit over de relatie tussen Van Quickenborne en de politieambtenaren.

De commissie heeft besloten om het onderzoek naar het incident voort te zetten.