Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

10 mannen veroordeeld voor rellen na voetbalwedstrijd FC Den Bosch – TOP Oss

Tien mannen zijn vandaag door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor hun betrokkenheid bij rellen rondom de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – TOP Oss in september vorig jaar.

De rellen braken uit in het stadion in ‘s-Hertogenbosch. Supporters van de uitspelende club, TOP Oss, gooiden voorwerpen naar stewards, beveiligers en de ME. Een van de beveiligers werd met een ploertendoder op zijn hoofd geslagen en liep een hoofdwond op.

Ook supporters van de thuisclub, FC Den Bosch, waren betrokken bij de rellen. Zij gooiden onder meer steekkarren, doeltjes en een ladder over een hek of probeerden dit te doen. Op een plein bij het stadion keerde een grote groep fans zich tegen de ME. De agenten werden bekogeld met stenen, stoeptegels en er werd geslagen met broekriemen.

De politierechter sprak één man helemaal vrij. Een andere verdachte werd vrijgesproken van openlijke geweldpleging, maar wel veroordeeld voor belediging van agenten. Een derde verdachte maakte zich schuldig aan openlijke geweldpleging én belediging.

De overige tien verdachten, tussen de 22 en 52 jaar, uit ‘s-Hertogenbosch, Rosmalen, Schijndel, Vught, Vlijmen, Berghem, Oss en Uden, werden allemaal veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Zij kregen taakstraffen opgelegd variërend van 100 tot 180 uur en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van 4 of 6 weken. De man die agenten beledigde, moet een geldboete van 300 euro betalen.

De politierechter noemde de rellen “een ernstige schending van de openbare orde”. Hij zei dat de verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan “onacceptabel gedrag”.