© Pexels / Pixabay

Belgische politie haalt campagnevideo offline na blunder met verdachte poging doodslag

Een campagnevideo van de politie van Antwerpen, gericht op verkeersveiligheid, heeft onlangs voor controverse gezorgd omdat een persoon die in de video verscheen, verdacht wordt van poging tot doodslag. Deze ontwikkeling roept vragen op over het selectieproces voor de campagne en de keuzes van de politie.

De persoon in kwestie, Anis A., is betrokken bij een lopende strafzaak met betrekking tot een steekincident dat in 2021 in Barcelona plaatsvond. Tijdens dat incident zou A. in een penthouse in Barcelona een keukenmes hebben gebruikt om zijn vrienden aan te vallen, wat resulteerde in verwondingen en ziekenhuisopname van een van zijn vrienden. Nadat de gewonde vriend terugkeerde naar België, diende hij een aanklacht in tegen A.

De campagnevideo, bedoeld om het bewustzijn over verkeersveiligheid te vergroten, toonde A. terwijl hij op een elektrische step reed en sprak over het belang van veilig gedrag op de weg. De boodschap van de video was duidelijk: er zijn geen excuses voor onveilig gedrag in het verkeer.

De controverse ontstond nadat het nieuws over A.’s verdenking van poging tot doodslag aan het licht kwam. Veel mensen vragen zich nu af hoe A. werd geselecteerd voor de campagne, gezien zijn betrokkenheid bij een ernstig strafbaar feit.

De politie van Antwerpen heeft gereageerd op de situatie door de video offline te halen, maar er blijven vragen over de procedure en criteria voor de selectie van personen in dergelijke campagnes. Deze gebeurtenis benadrukt het belang van zorgvuldige screening en transparantie bij het kiezen van mensen die betrokken zijn bij publieke voorlichtingsinitiatieven.