Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Britse verpleegkundige gaat in beroep tegen levenslange gevangenisstraf voor moord op baby’s

Lucy Letby, de 33-jarige Britse verpleegkundige die in augustus werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zeven pasgeboren baby’s, heeft besloten in beroep te gaan tegen haar straf.

De moorden vonden plaats tussen 2015 en 2016 in het Countess of Chester-ziekenhuis in Chester, waarbij Letby de baby’s onder andere met insuline vergiftigde of dwong om melk te drinken tijdens haar nachtdiensten.

Letby diende vanuit de gevangenis een verlofaanvraag in om haar hoger beroep te kunnen voorbereiden. De datum van het hoger beroep is nog niet bekendgemaakt.

Naast de veroordeling voor de moorden, werd Letby vorige maand ook schuldig bevonden aan een poging tot moord op zes andere baby’s. Hoewel de jury destijds geen uitspraak kon doen over deze aanklachten, probeert de openbaar aanklager haar opnieuw voor de rechter te brengen. De zitting voor deze nieuwe aanklachten staat gepland voor 25 september.

Letby werd gearresteerd in 2018 nadat een handgeschreven briefje bij haar thuis was gevonden waarin stond: “Ik heb ze opzettelijk vermoord omdat ik niet goed genoeg ben om voor ze te zorgen. Ik ben een verschrikkelijk slecht mens.” Ondanks dit bewijs ontkende de verpleegkundige alle beschuldigingen tijdens het proces en wees op problemen met hygiëne en personeel in het ziekenhuis.

De beslissing van Letby om in beroep te gaan is een teleurstelling voor de families van de slachtoffers. Zij hebben al jarenlang gewacht op gerechtigheid voor hun kinderen, en nu wordt het proces opnieuw geopend.

Het hoger beroep zal zich waarschijnlijk richten op de vraag of Letby’s verklaringen over haar psychische gesteldheid tijdens het proces voldoende waren om haar schuld te bewijzen. De verpleegkundige heeft beweerd dat ze leed aan een postpartum depressie en dat dit haar tot de moorden dreef.

De uitkomst van het hoger beroep is onzeker. Als Letby in het gelijk wordt gesteld, zal ze vrijgesproken worden van alle aanklachten. Als ze echter opnieuw schuldig wordt bevonden, zal ze waarschijnlijk opnieuw een levenslange gevangenisstraf krijgen.