Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Belgische prins Laurent aangeklaagd voor fraude en afpersing 70 miljoen euro

Een Libisch staatsfonds, de Libische Investeringsautoriteit (LIA), heeft prins Laurent aangeklaagd voor fraude en afpersing. Het fonds beschuldigt Laurent ervan dat hij heeft geprobeerd miljoenen euro’s af te persen van het fonds.

De zaak dateert uit 2008, toen een stichting van prins Laurent, de Prins Laurent Stichting, miljoenen euro’s investeerde in een herbebossingsproject in Libië. De Libische regering zegde echter twee jaar later eenzijdig het contract op. Een jaar daarna viel het regime van Muammar Kadhafi.

Sindsdien probeert Laurent zijn geld terug te krijgen. In 2015 oordeelde een Brusselse rechtbank dat LIA 50 miljoen euro aan de stichting moest betalen, wat inmiddels is opgelopen tot 70 miljoen euro. De betaling heeft echter nooit plaatsgevonden.

Volgens de advocaat van LIA heeft Laurent “onaanvaardbare druk” uitgeoefend om het geld te verkrijgen. Hij zou dit hebben gedaan tijdens een gesprek met een Libische diplomaat, terwijl er op dat moment een strafzaak liep tegen de topman van LIA. Laurent zou hebben gesuggereerd dat de topman vrijuit kon gaan als zijn stichting het geld terugkreeg.

LIA heeft momenteel 15 miljard euro bevroren op rekeningen bij een Brusselse bank sinds de val van Kadhafi, op last van de Verenigde Naties. Vorig jaar heeft een Brusselse onderzoeksrechter vragen gestuurd naar de LIA-topman, maar omdat hij niet reageerde, is er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De advocaat van prins Laurent noemt de zaak “pathetisch” en beweert dat zijn cliënt niets verkeerds heeft gedaan, maar gewoon probeert zijn geld terug te krijgen. Het proces zal naar verwachting de komende jaren voor de rechtbank worden uitgevochten.