Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Beloning van €100.000 uitgeloofd door Peter R. de Vries Foundation voor tip dode Nederlander op Curaçao

De Peter R. de Vries Foundation heeft aangekondigd dat ze een beloning van maar liefst €100.000 zullen verstrekken aan degene die de doorslaggevende aanwijzing kan verschaffen over het tragische overlijden van Mike Venema.

De 53-jarige Nederlander, die zijn leven op Curaçao leidde, verdween in 2018 spoorloos van het eiland. Bijna een jaar later kwam zijn levenloze lichaam aan het licht, gevonden door een duiker tussen de wrakstukken van zijn auto op de zeebodem van de Caribische Zee.

Ondanks het verstrijken van de tijd blijft het een raadselachtig en onopgelost mysterie. Gisteravond maakte de politie bekend, tijdens het televisieprogramma “Opsporing Verzocht”, dat ze ernstig rekening houdt met een misdrijf.

“Een grondige analyse bracht ons tot deze conclusie”, zo meldde een politiewoordvoerder. “We hebben met mensen gesproken die dicht bij Mike stonden, en zij verzekeren ons dat er geen enkele aanwijzing was dat Mike aan depressie leed. In feite had hij talloze plannen en zelfs de intentie om terug te keren naar Nederland.” Venema was een geboren en getogen Heemskerker.

De afgelegen locatie waar het voertuig werd gevonden, vergroot volgens de politie de twijfels over een mogelijk ongeval. De auto werd aangetroffen in de zee bij Shut, een afgesloten en afgelegen gebied. “Het is een ideale locatie voor kwaadwillenden die buiten het zicht willen blijven”, merkte een politiefunctionaris op.

Het is niet uit te sluiten dat mensen de indruk hadden dat Venema welgesteld was. Hij droeg een imitatie-Rolex en bezat destijds een nieuwe iPhone 5, die overigens nooit is teruggevonden. “Het financiële aspect zou een rol kunnen spelen in het motief achter zijn tragische lot”, aldus de politie.

Tips die leiden tot de oplossing van deze zaak moeten uiterlijk vóór 29 februari 2024 worden doorgegeven om aanspraak te maken op de beloning.

“De ouders van Mike hebben jarenlang in onzekerheid geleefd over het lot van hun enige zoon”, merkte Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation, op. “Helaas is zijn vader begin dit jaar overleden, en slechts enkele dagen geleden is ook de 88-jarige moeder van Mike gestorven. Zij heeft nog interviews gegeven waarin ze benadrukte hoezeer het voor haar van belang was om te achterhalen wat er precies met haar zoon is gebeurd.”

De beloning is toegezegd met instemming van de ouders van Mike Venema. De politie doet een dringende oproep aan iedereen die informatie heeft over deze zaak om zich te melden.