Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Bendelid krijgt 6 jaar cel voor berichtje op social media: ‘alle ratten moeten dood’

Een bendelid uit Chicago is vorige week veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het bedreigen van twee getuigen die meewerkten aan een onderzoek naar zijn bende.

Javion Bush, 23 jaar oud, plaatste in 2021 een afbeelding op Facebook waarin de namen van de twee getuigen werden genoemd. Hij schreef daarbij (All rats must die) “Alle ratten moeten dood” en tagde de twee getuigen. Hij bedreigde een van hen ook rechtstreeks in Facebook Messenger met dezelfde uitspraak.

De twee getuigen legden verklaringen af voor een federale grand jury. Bush kwam achter hun identiteit nadat hij een rechtshandhavingsrapport had ingezien dat was verstrekt aan een mede-bendelid dat werd vervolgd voor moord.

Federale autoriteiten onderzochten de bende al enkele jaren en veroordeelden deze zomer verschillende handlangers en drie bendeleiders voor samenzwering tot afpersing. Een jury oordeelde dat de bende verantwoordelijk was voor zes moorden in het zuiden van Chicago.

“Zonder getuigen zal de waarheid over een incident nooit worden ontdekt,” aldus assistent-officier van justitie Albert Berry III in een memorandum over de strafmaat. “Getuigen moeten te allen tijde worden beschermd en bedreigingen tegen hen moeten snel en streng worden bestraft.”